Kinderdagverblijf of gastouder?

Welke opvang kies je voor je baby?

 

Er komt een dag dat je na je zwangerschapsverlof weer aan het werk moet. Een spannend moment, want waar breng je dan je baby naartoe? Er zijn tal van mogelijkheden voor de opvang van jouw kleintje. Je baby brengen bij oma is vertrouwd, maar naar het kinderdagverblijf of een gastouder is wel even wat anders. We vragen een deskundige om haar advies, zodat jij straks voorbereid bent op een goede keuze!

Maureen is 26 jaar en werkzaam op het kinderdagverblijf met baby’s en peuters in de leeftijd van 0-4 jaar. Hiervoor is ze werkzaam geweest als gastouder. Met deze ervaringen geeft Maureen haar kijk op beide en geeft ze tips voor het kiezen van de juiste opvang.

"Ik wilde van kleins af aan juf worden, dus begon ik aan de opleiding Pedagogisch medewerker. Ik vond dit zo leuk dat ik na de opleiding gelijk aan de slag ben gegaan. De waardering die je krijgt van de ouders is enorm waardevol. De baby's zien groeien in hun ontwikkeling vind ik het allerleukste dat er is!"

 

Kinderdagverblijf of gastouder?

Wanneer is het moment om na te denken over de opvang van je baby? 

Al tijdens de zwangerschap is het een goed moment om te informeren en verschillende opvang organisaties af te lopen. Zo kun je zelf ervaren hoe de sfeer is, wat er past bij jullie als ouders en of de klik er is. Schrijf je op tijd in, want er is vaak een wachtlijst! Het beste is om je baby al rond de 3 á 4 maanden naar de opvang te brengen. Hierdoor kan je baby alvast wennen aan andere stemmen en gezichten. Als je langer wacht, kan het zijn dat je baby in de eenkennigheidsfase komt.

 

Wat is het verschil tussen gastouderschap en het kinderdagverblijf?

Als gastouder vang je de baby's bij je thuis op. Het is daardoor kleinschaliger dan het kinderdagverblijf en de sfeer is huiselijk. Daarbij is het contact met de ouders veel persoonlijker en als gastouder ben je wat flexibeler qua werktijden. Ik merkte dat zowel de ouders als de baby het gastouderschap als fijn en vertrouwd ervaren.  

Bij het kinderdagverblijf zijn meer kindjes aanwezig, waardoor het er socialer maar ook drukker is. Vaak is een kinderdagverblijf bij een school en kunnen de baby's wennen aan de omgeving. Hierdoor is de overgang naar de basisschool niet al te groot. De ouders die hun baby naar het kinderdagverblijf brengen vinden de regelmaat en de vaste structuur juist weer erg prettig.

 

Kinderdagverblijf of gastouder?

Ouders die kiezen voor het gastouderschap waar moeten zij op letten?

Bij de gastouder is er een maximum van zes kindjes, waarvan er twee baby’s (0-12 maanden) mogen zijn. Je schrijft je baby in bij een gastouderbureau en daar kan je jouw wensen bespreekbaar maken. Vervolgens koppelt het gastouderbureau je baby aan een gastouder en vindt er een intakegesprek plaats. Bij mij brachten de ouders zelf de voeding en de luiers mee, maar er zijn ook gastouders die dit zelf regelen. Ik hield contact met de ouders via What’s app en stuurde af en toe een foto van de baby. Aan het einde van de dag vertelde ik aan de ouders hoe het met hun baby is gegaan.

 

En wat staat de ouders bij het kinderdagverblijf te wachten?

Bij het kinderdagverblijf zijn er zes kindjes per leidster, waarvan er twee baby’s (0-12 maanden) mogen zijn. Wij staan op de groep met drie leidsters, dus kunnen we 16 kindjes opvangen. Je kan een afspraak maken voor een intakegesprek om te komen kijken en je wordt voorgesteld aan de leidsters. Als het klikt wordt er vanaf het hoofdkantoor een contract opgemaakt en krijg je vaste dagen waarop je jouw baby kan brengen. Mocht er een situatie zijn dat je toch een andere dag opvang nodig hebt, kan je een dag ruilen, mits er een plekje vrij is. Je kunt bij ons een app downloaden waarin het rooster staat vermeld en wij houden ook een persoonlijk dagboek bij. Hierin staat wat je baby heeft gegeten en hoeveel het heeft geslapen.

 

Het is wel spannend om je baby weg te brengen, hoe verloopt het eerste contact?

Het kan inderdaad spannend zijn. Tenslotte breng je je meest kostbare bezit weg! Bij zowel het kinderdagverblijf als het gastouderschap geldt een wen-uurtje. Dit doen we zodat de baby's kunnen wennen aan een nieuwe omgeving zonder hun moeder of vader in de buurt. Als dit goed gaat -afhankelijk van hoe de baby reageert- kan dit uitgebreid worden met één of twee keer een halve dag. Mocht de baby wat moeite hebben met wennen, geven we hem of haar extra aandacht.

Ik zie wel eens dat ouders het lastig vinden om hun baby ‘achter te laten’. Vooral wanneer de baby overstuur raakt als het merkt dat papa of mama weggaat. Mijn advies is daarom om het afscheid kort en bondig te houden en dus echt weggaan na het gedag zeggen. Op deze manier is het duidelijker voor je baby. Mocht je het als ouder erg spannend vinden, kun je altijd de opvang even bellen om te vragen hoe het met je baby gaat.

 

Wat is voor jou belangrijk bij de ontwikkeling van de baby's in de opvang?

Ik vind het belangrijk om de baby's afwisselend rust en uitdaging te bieden. Wij streven ernaar dat de baby’s zichzelf ontwikkelen. Zo geven we ze gerichte activiteiten om de hersenen te stimuleren. Voor de afwisseling geven we de baby’s elke keer ander speelgoed bestaande uit andere materialen en structuren. Ook de babygym is een groot succes!

 

Heb je tips voor ouders die hun baby naar de opvang brengen?

Wanneer je borstvoeding geeft, doe je er verstandig aan om je baby ook alvast te laten wennen aan de fles. Zo leert je baby niet alleen vanaf de borst te drinken en kunnen wij de baby ook goed met de fles voeden.

Daarnaast is het verstandig om een knuffeltje van thuis mee te nemen. De geur aan het knuffeltje ruikt vertrouwd en dit is erg prettig voor je baby.

Tenslotte maakt het niet uit of je je baby naar het kinderdagverblijf of een gastouder brengt, doe wat goed voelt voor jullie als ouders.

 

Liefs, Maureen