# Interior lovers 

Babykamer inrichten: Waar moet je op letten?

 

De babykamer inrichten is misschien wel het leukste wat je kan doen tijdens je zwangerschap. Allereerst, begin op tijd. Wellicht koop je wat spullen tweedehands, maar houd er rekening mee dat aan nieuwe spullen vaak een levertijd verbonden zit.

Er zijn nog een paar andere dingen waar je rekening mee kan houden. Zo is veiligheid van de babykamer het allerbelangrijkste. Daarnaast is het goed om te letten op de hoeveelheid ruimte die je beschikbaar hebt voor de babykamer. Net als de rest van je huis, kun je de babykamer in dezelfde stijl inrichten of je kunt ervoor kiezen om het compleet anders te doen.

Heb jij het hele plaatje van de babykamer al uitgedacht of weet je het nog niet zo goed? Wij helpen je een handje op weg.

Wil je weten welke -grote maar ook kleine- spullen je nodig hebt voor in de babykamer?  Check dan even de Handige baby uitzetlijst! 

 

Babykamer inrichten

Ruimte

Het klinkt als een open deur (en misschien is het dat ook wel) maar meet de ruimte van de babykamer op. Het is belangrijk dat je de juiste afmetingen hebt zodat je gericht naar passende meubels kunt zoeken. Op de meeste meubels zit een levertijd en het is heel vervelend als de meubels achteraf niet blijken te passen. Dit levert een hoop onnodige stress op als je last minute nog een ‘passend’ wiegje moet aanschaffen.

 

Indeling

Het is handig om de indeling van de babykamer voor je te zien. Teken het desnoods uit en bekijk van tevoren waar je alles zet. Is het leuker om het wiegje horizontaal in het midden van de kamer te zetten of juist in de hoek? En wil je de stoel naast de kast of liever bij de deur?

 

Budget

Kijk realistisch naar wat je te besteden hebt. Het is zeker aan te raden om wat nieuwe spullen aan te schaffen, maar je kunt ook hele leuke tweedehands spulletjes vinden als je er even de tijd voor neemt en goed zoekt. De combinatie oud en nieuw is tegenwoordig hartstikke hip! Ook kun je eens rondvragen in de familie. Wellicht hebben zij nog mooie pronkstukken voor in de babykamer en daarmee geef je de babykamer gelijk een persoonlijk tintje.

 

Babykamer inrichten

Kleur

Als je het geslacht van je baby weet, kan je de kleuren van de kamer daarop aanpassen. Maar dit hoeft natuurlijk niet! Roestbruin en groen zijn kleuren die goed kunnen voor zowel een jongen als een meisje. Vind je dit iets te heftig? Dan kan je kiezen voor wat zachtere kleurtjes, zoals mintgroen, lichtgrijs en beige. Goud, koningsblauw en terracotta zijn de trendkleuren van het moment.

 

Stijl

De stijl is misschien wel het allerleukste van de babykamer om over na te denken. Je kunt net als de rest van je huis de babykamer in dezelfde stijl inrichten of gaan voor een uitgesproken kamertje. Welke stijl spreekt je aan: Houd je meer van modern, landelijk of klassiek? Daarnaast kun je werken in thema’s. Bijvoorbeeld safaristijl, mierzoet roze of Scandinavische accenten.

Tip: probeer een eenheid te creëren door herhaling. Laat bepaalde kleuren of patronen terugkomen in de accessoires. Je kunt het beste werken in de zogeheten 'driehoektechniek', laat spullen in dezelfde kleur in een driehoek terugkomen.  Bijvoorbeeld: een groen kussentje in de fauteuil, een groen plantje op een plank en een groen knuffeltje in het wiegje.

 

Verven of behangen

Een leuk kleurtje op de muur of een mooie print behang doet het altijd goed in de babykamer. Maar waar je rekening mee moet houden, is de veiligheid van jou en de baby. In behanglijm, verf en oplosmiddelen kunnen gevaarlijke stoffen zitten die je in kan ademen. Als je zwanger bent zijn deze stoffen niet alleen gevaarlijk voor jou, maar ook voor je baby. Laat deze klus daarom over aan een ander. Deze stoffen blijven ook nog een tijd in de lucht hangen. Begin daarom op tijd met verven en behangen, gebruik veilige producten en ventileer de ruimte goed.

 

Veiligheid

Het belangrijkste van de babykamer is dat deze veilig is. Je wil uiteraard niet dat er ongelukken gebeuren met je baby. Natuurlijk moeten de producten, zoals de commode en het wiegje, aan de veiligheidseisen voldoen. Maar er zijn nog andere zaken waar je rekening mee moet houden tijdens de inrichting van de babykamer.

> Verwarm en ventileer de kamer goed. Een gezonde babykamer is tussen de 16 en 18 graden en wordt constant geventileerd.

> Het wiegje moet niet in de volle zon of tegen de verwarming staan en zorg er ook voor dat het wiegje van je baby niet op de tocht staat!

> Let erop dat er geen losse koorden, snoeren, lampjes of kleine voorwerpen liggen. Deze kunnen gevaarlijk zijn voor je baby.

> Voorzie de stopcontacten van een beschermplaatje. Je wilt niet dat je baby nieuwsgierig de vingertjes in het stopcontact stopt.

> En als laatst. Pas op met huisdieren! Heb je bijvoorbeeld een kat? Zorg er dan voor dat hij of zij niet in de babykamer kan komen. Katten kunnen op de baby gaan liggen, omdat katten dit als een warme plek beschouwen. Houd daarom met een huisdier de babykamer altijd goed gesloten.