Namenkeuzestress?

Hoe kies je een naam voor je baby?

 

Een babynaam kiezen is leuk, maar kan ook heel lastig zijn. Je geeft je baby een naam voor het leven mee, dus is het belangrijk hier goed over na te denken. Het kan zijn dat je al jaren een naam in gedachte hebt, alleen vind je partner deze naam helemaal niks. Of misschien vind je het belangrijk je kindje te vernoemen naar een familielid en zoek je nog een naam die erbij past.

Daarnaast kan je een keuze maken tussen een korte of lange naam, een Hollandse of internationale naam en is het handig dat je op de spelling let en of de naam “pestgevoelig” is. Dit zijn allemaal zaken waar je rekening mee kan houden. Bovenal moet de naam die je kiest goed voelen bij jou en je partner.

Hieronder vind je de tips waar je op kan letten tijdens het kiezen van een babynaam.

 

Naam kiezen voor je baby?
Kroontje

Wennen

Als je een paar leuke namen gevonden hebt, is het een goed idee de namen hardop uit te spreken. Ook kan je je ongeboren baby al af en toe bij zijn of haar naam noemen. Doe dit een aantal dagen achter elkaar om te ervaren of jij de naam na meermaals te hebben herhaald ook echt leuk vindt. Misschien vallen er dan een aantal keuzes af en begin je aan de naam die over blijft te wennen.

 

Op schrijven

Wat ook helpt is de naam op te schrijven. De naam zit dan niet meer alleen in je hoofd, maar je ziet hem ook zwart op wit. Misschien kun je een leuke variatie van de letters uitproberen. Let dan wel op dat je het niet al te moeilijk maakt. Het kan heel vervelend voor je kindje zijn om de rest van zijn of haar leven de naam te moeten spellen.

 

Mee denken

Misschien wil je de naam geheimhouden tot de geboorte van jullie kindje. Dan is het uiteraard moeilijk om anderen mee te laten denken. Het kan zijn dat je misschien helemaal weg bent van een naam en blind geworden voor nieuwe inzichten. Door de naam te delen met één van je naasten, kan hij of zij er met een frisse blik naar kijken en een ander inzicht geven waar je totaal niet aan heb gedacht.

 

Hele leven

Zoals al eerder geschreven is een babynaam voor de rest van zijn of haar leven. Het is dus niet een naam alleen voor een schattig baby’tje. Denk erover na of je de naam ook vind passen bij een man of vrouw van 50 jaar. Je kunt ook de roepnaam in de loop van de tijd aanpassen, bijvoorbeeld in de kindertijd Davey en als volwassen man Dave.

 

Lettercombinaties en achternaam

Als je je baby meerdere voornamen wilt geven, controleer dan of de lettercombinaties geen gekke afkorting vormen, zoals Hidde Ivan Vince (HIV). Dit is niet leuk als je kindje later de post binnen ziet komen met deze afkorting erop. Verder is het slim om de combinatie aan voornamen en achternaam op te schrijven.

 

Naam in het buitenland en verschillende talen

Misschien vind je het niet zo belangrijk hoe de naam die je ingedachte hebt wordt uitgesproken in het buitenland. Als je dit wel belangrijk vind dan kan je hier uiteraard rekening mee houden. Zo wordt de letter V in Spaanstalige landen als een B uitgesproken.

 

Betekenis

Veel namen hebben een betekenis of historische achtergrond. Het is altijd slim om even op te zoeken wat jouw favoriete naam betekent. Past dit bij jullie?

 

Zwanger zijn en een babynaam verzinnen

Bijnamen en afkortingen

Als je denkt de naam gevonden te hebben, check dan ook even of deze naam niet pestgevoelig is. De naam kan bijvoorbeeld rijmen op een scheldwoord of lichaamsdeel. Dit kan voor je kindje echt heel vervelend zijn.

Daarnaast kan de naam die je in gedachte hebt misschien afgekort worden, zoals Juliëtte in Jet. Vind je dat dan ook een leuke naam? Zo niet, verzin dan nog even verder.

 

Populariteit

Je kunt een naam mooi vinden uit de Babynamen top 10, 2023, maar dan ben je niet de enige. Ook al is het een leuke naam, bedenk dan dat het geen originele naam is. Daarnaast kan een naam trendgevoelig zijn. Vind je de naam echt leuk of alleen maar omdat je hem nu veel hoort? Ga na of je de naam over bijvoorbeeld vijf jaar nog steeds leuk kan vinden?

Als je wil weten hoe vaak een naam in een bepaald jaar aan een kind is gegeven in Nederland, kun je de naam opzoeken in de Nederlandse Voornamenbank. Zo weet je of de door jou gekozen babynaam heel populair is of juist niet.

 

De naamwet

In Nederland heb je veel keuzevrijheid met het bepalen van de babynaam. Er zijn wel een aantal uitzonderingen. Zo mag je geen ongepaste voornaam of een achternaam als voornaam gebruiken. Wat is ongepast? Dat bepaalt de ambtenaar van de burgerlijke stand. Deze mag de naam weigeren op grond van de door de overheid bepaalde richtlijnen.

 

Good luck!