Zwanger?

Dit zijn de 20 meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes die je kan verwachten! 

 

Vanaf het moment dat je zwanger bent gebeurt er heel wat in je lijf. De eerste weken zal je er niks van merken, maar je lichaam is al druk bezig. Je stofwisseling verandert, je hormoonhuishouding wordt overhoopgegooid en je baarmoeder begint langzaam te groeien. 

Zwanger zijn is een mooie en bijzondere ervaring. Helaas brengt het ook ongemakken met zich mee. Dit verschilt per vrouw. Waar de ene vrouw het als een prettige tijd ervaart, kan de andere vrouw behoorlijk last hebben van zwangerschapskwaaltjes. Hieronder staan de meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes op een rijtje voor iedere vrouw die benieuwd is wat haar eventueel te wachten staat.

 

Zwangerschapskwaaltjes
Kroontje

Misselijkheid

Dit kwaaltje associeert iedereen met zwangerschap. Vaak komt de misselijkheid in de ochtend voor, al kan het ook heel de dag duren. Daarnaast kun je ervan overgeven. De misselijkheid begint meestal bij zes weken. Na 12 weken zwangerschap verdwijnt deze klacht bij de meeste vrouwen weer. Helaas zijn er ook vrouwen die de hele zwangerschap last houden van misselijkheid. Belangrijk is om voldoende water te drinken en regelmatig kleine maaltijden verspreid over de dag te eten. Vermijd daarbij vet en gekruid eten.

 

Vaak plassen

Dit is één van de vroegste symptomen van de zwangerschap. In het begin vooral veroorzaakt door de hormonen. Helaas houd je deze klacht de gehele zwangerschap en op het eind wordt hij zelfs erger doordat je blaas nog maar weinig ruimte over heeft en de baarmoeder er druk op uitoefent. Resultaat: vaak het gevoel dat je moet plassen.

 

Vermoeidheid

Naast misselijkheid is vermoeidheid in de eerste paar maanden van de zwangerschap de meest voorkomende klacht. Deze vermoeidheid komt doordat er heel veel energie gaat naar de vorming van de baby in je buik. Maar ook de laatste periode van de zwangerschap, als je veel kilo’s bent aangekomen en de hele dag met een dikke buik moet rondlopen, kan erg vermoeiend zijn. Neem voldoende rust en maak het jezelf gemakkelijk.

 

Maagzuur

Dit speelt vooral op aan het einde van de zwangerschap, als de maag in de verdrukking komt door de groter wordende baarmoeder. Dit geeft een brandend gevoel in de maag en zure oprispingen. Om dit te verminderen kun je het beste producten met vet, zuren en koolzuur vermijden. Neem voldoende rust voor en na een maaltijd.

 

Stemmingswisselingen

Door de hormonen in je lichaam kan je behoorlijk emotioneel zijn. Je kunt overdreven enthousiast reageren of zomaar verdrietig zijn. Waar je voorheen beter kon relativeren, kan je nu sneller boos zijn. Het hoort er nu eenmaal bij. Informeer je partner zodat hij er rekening mee kan houden. Twijfel je aan de mate waarin dit voorkomt. Neem contact op met je huisarts. Soms kan er ook iets anders aan de hand zijn en heb je tijdens je zwangerschap angsten of een depressie.

 

Zwangerschapskwaaltjes, wat te verwachten?
Kroontje

Bandenpijn

Je baarmoeder is met banden aan je bekken verbonden. Doordat je baarmoeder groeit rekken deze banden op. Dit veroorzaakt steken aan de zijkant van je buik richting de liezen. Gelukkig is bandenpijn onschuldig. Een warme kruik kan helpen.

 

Hoofdpijn

Hormonen, vermoeidheid, stress en spanning. Er zijn een hoop factoren in de zwangerschap die je flinke hoofdpijn kunnen bezorgen. Vooral vrouwen die normaal al regelmatig hoofdpijn hebben, zullen er meer last van ondervinden. Neem rust, probeer wat te slapen, drink voldoende water of ga even naar buiten.

 

Lage rugpijn

Hoe verder je in de zwangerschap komt, hoe meer deze klacht een rol gaat spelen. Je draagt extra gewicht mee en dit kan invloed hebben op je houding. Deze houding kan ervoor zorgen dat je rugpijn krijgt.

 

Slecht slapen

Zeker aan het einde van je zwangerschap kan je een slechte nachtrust hebben. Je buik is behoorlijk aanwezig en zit in de weg. Soms kan een kussen uitkomst bieden.

 

Harde buiken

Een ‘harde buik’ wordt veroorzaakt doordat de baarmoeder samentrekt. Na een drukke dag voel je je buik hard worden. Ontspan in een warm bad of gebruik een warme kruik.

Als je er vaak last van hebt of in combinatie met andere klachten, neem dan contact op met je verloskundige. Ook als de harde buiken regelmatig verschijnen, moet je direct contact opnemen met je verloskundige of arts. Dit kan namelijk het begin zijn van de ontsluiting.

 

Pijnlijke borsten

Onder invloed van hormonen veranderen je borsten. Ze worden groter en zwaarder, de tepelhoven kleuren vaak wat donkerder en blauwe aders die onderhuids liggen worden zichtbaarder. De borsten zijn gevoeliger en pijnlijker. Rond de vierde maand neemt dit weer af.

 

Vaginale afscheiding

De afscheiding tijdens de zwangerschap is anders en vaak meer dan voorheen. Dit is heel normaal en is niet erg. Onder invloed van de hormonen wordt er meer slijm geproduceerd. Je bent daardoor wel gevoeliger voor infecties. Houdt je vagina goed schoon en draag katoenen ondergoed.

 

Zwangerschapsstrepen

Zwangerschapsstrepen of striae zijn erfelijk en er is weinig aan te doen. De rode strepen op de huid komen doordat het bindweefsel onder de huid niet genoeg mee rekt en gaat scheuren. Striae komt daar waar de huid wordt opgerekt zoals je billen, benen, borsten en buik. Je kan het dus niet voorkomen. Je kunt de huid wel soepel houden door met een fijne zalf op de huid te smeren.

 

Urineverlies

Het komt redelijk vaak voor aan het einde van de zwangerschap of vlak na de bevalling dat vrouwen geen goede controle meer over hun bekkenbodemspieren hebben. Dit wordt ook wel zwangerschapsincontinentie genoemd. Je kunt urine in kleine druppeltjes verliezen de hele dag door. Gebruik inlegkruisjes of maandverband. De klachten gaan meestal na de bevalling vanzelf weer over.

 

Verstopping en aambeien

Door de hormonen worden de darmen lui. Dit kan problemen geven met de ontlasting. Daarnaast kun je last krijgen van aambeien. Aambeien zijn spataderen bij de anus. Dit kan komen door te hard persen op de ontlasting wanneer je last hebt van verstopping. Er zijn aambeienzalven verkrijgbaar bij de drogist en apotheek. Tegen verstopping helpt vezelrijk voedsel, volkoren producten, groente en fruit. Drink daarbij ook voldoende water en blijf bewegen.

 

Pigmentvlekken

Pigmentvlekken kan je krijgen als je in de zon zit als gevolg van de gewijzigde hormoonhuishouding tijdens de zwangerschap. Deze vlekken verdwijnen niet meer na de zwangerschap. Ook kun je een zwangerschapsstreep op je buik krijgen. Probeer zoveel mogelijk uit de zon te blijven of gebruik een zonnecrème met hoge beschermingsfactor.

 

Bekkenklachten

De verbindingen in je bekken gaan in de zwangerschap langzaam wat verweken. Dit is nodig voor de bevalling, maar kan tijdens de zwangerschap klachten geven van vermoeidheid en pijn rond het bekken. Ben je eenmaal in beweging dan verminderen de klachten. Andere benamingen voor bekkenpijn zijn bekkeninstabiliteit en symfysiolyse.

Vind een balans tussen rust en beweging. Probeer het bekken niet te zwaar te belasten en houd de spieren sterk. Slaap op je zij en leg daarbij een kussen tussen je knieën en enkels. Draag schoenen met lage hakken en gebruik een stevige bekkenband. Heb je erg veel last, overleg dan met je verloskundige.

 

Vocht vasthouden

Dikke handen en voeten zijn tekenen dat je lichaam te veel vocht vasthoudt. Tijdens de zwangerschap is het wel normaal om meer vocht dan anders vast te houden. Blijf genoeg water drinken want door veel te drinken kan je lichaam het vocht beter afvoeren.

 

Bloedend tandvlees

Tijdens de zwangerschap bevat je speeksel meer zuren en tast het tandglazuur aan. Bovendien kan je last krijgen van bloedend tandvlees. Poets je tanden dus goed maar niet hard!

 

Duizeligheid

Er zijn een paar mogelijke oorzaken van duizeligheid in de zwangerschap. Dit kan zijn een lage bloeddruk, lage bloedsuikers of bloedarmoede.

De verschijnselen van bloedarmoede zijn bleek zien, duizeligheid, vermoeidheid of een slap gevoel. Omdat bloedarmoede vaak voorkomt (meestal in het laatste stadium van de zwangerschap) en je ook een verhoogde kans hebt op bloedarmoede tijdens de zwangerschap, word je regelmatig door de verloskundige hierop gecontroleerd.

Gezond en ijzerrijk eten, zoals volkorenproducten en peulvruchten zijn goed tegen bloedarmoede. Het is helaas niet altijd te voorkomen dat je last krijgt van ijzertekort. Vooral vrouwen die veel overgeven, voorheen zware menstruaties hadden of in verwachting zijn van een meerling hebben grote kans op bloedarmoede. Het beste is om het gezonde en ijzerrijk eten te combineren met sinaasappelsap of grapefruitsap. Sinaasappelsap en grapefruitsap bevatten namelijk veel vitamine C. IJzer wordt in combinatie met vitamine C beter opgenomen.