Over de opvoeding met Jantine en Anneloes

 

Echte mensen, echte verhalen. Jantine is 56 jaar en oma van Kai (4 jaar), Nové en Julia (beiden 10 maanden). Dochter Anneloes is 26 jaar. Lees hier het interview met beide dames over de zwangerschap, oma zijn en het opvoeden. 

 

Jantine, hoe reageerde u op het nieuws dat u voor de tweede keer oma werd? Jantine: Ik vond het superleuk, maar ook heel onverwachts. Anneloes had moeite met zwanger worden en ik dacht dat mijn andere dochter er nog niet zo mee bezig was. Zij en haar vriend maakten namelijk nog verre reizen. Het moment dat beide dames zwanger bleken waren we blij verrast! Anneloes: Ja, echt heel bijzonder om samen met mijn zus zwanger te zijn. En toen bleek dat we beiden in verwachting waren van een meisje was dat natuurlijk geweldig! Nové en Julia zijn zes dagen na elkaar geboren. Wauw! Dat is inderdaad heel bijzonder! Anneloes: Ik heb PCOS waardoor zwanger worden voor mij niet vanzelfsprekend is. Ik wilde altijd al moeder worden, dus ik wist dat ik op tijd moest beginnen. Ik kocht met mijn vriend samen een huis en stopte met de pil. Dat ik toen vrij snel zwanger werd van Kai was echt een wonder!

Hoe heb je de zwangerschap van Kai ervaren? Anneloes: Ik had op zich een prima zwangerschap. Natuurlijk had ik last van de gebruikelijke kwaaltjes, maar het meest last had ik van bekkeninstabiliteit. Pas na mijn zwangerschap ging het echt even wat minder. Kai was een zogenaamde huilbaby. Acht maanden lang heeft hij gehuild! Mijn vriend en ik hadden daardoor veel gebroken nachten. Jantine: Om de week bracht je Kai bij ons, zodat jullie konden bijslapen. Jullie hoefden het niet alleen te doen. Anneloes: Nee klopt, ik was en ben nog steeds zo blij met de hulp van mijn moeder. Ik raad andere moeders aan die in zo’n zelfde situatie zitten om hulp te vragen, je hoeft je er echt niet voor te schamen! Na deze heftige periode en ondanks de PCOS kruipt Nové hier rond. Anneloes: Ja haha… en ze is ondeugend hoor! Op het moment dat mijn vriend en ik klaar waren voor een tweede kindje hebben we de gynaecoloog gebeld. In het ziekenhuis konden we gelijk terecht op de fertiliteitspoli. Ik kreeg hormoontabletten, maar dat was echt een drama.

 

Anneloes en dochter Nové

 

"Ik was en ben nog steeds zo blij met de hulp van mijn moeder. Ik raad andere moeders aan die in zo’n zelfde situatie zitten om hulp te vragen!"

 

Oma Jantine en kindjes

 

"Onze band is heel speciaal, we zijn de beste vriendjes! Ik ervaar het oma zijn als een cadeautje."

 

Ik was mezelf niet meer. Jantine: Gelukkig wist je waarvoor je het deed en daarom hield je het ook vol! Anneloes: Ja absoluut, vanuit het ziekenhuis geven ze je een seintje wanneer je ‘het’ moet doen, heel onromantisch! En al na de tweede keer was het raak!

Jantine, u bent oppas oma van uw kleinkinderen. Drie kleintjes in huis, hoe vindt u dat? Jantine: Ik vind het heel gezellig! Ik heb vaste oppas dagen. Dit zijn de dinsdagmiddag en heel de donderdag. Je moet het echt zelf leuk vinden om oppas oma te zijn, want anders houd je het niet vol. Bij mij mogen ze veel. Ik vind het heerlijk om met ze te spelen. Dan ga ik gerust naast ze op de grond liggen en spelen we met lego. Ik ben ook heel makkelijk. Anneloes: Soms té makkelijk hoor mam. Ik vind ‘nee is ook gewoon nee’. Jantine: Klopt, ik ben niet streng voor ze maar er zijn wel grenzen. Een grote mond moeten ze niet opzetten, want dan ben ik er snel klaar mee. Hoe ziet u uzelf in de rol als oma? Jantine: Het verschil tussen oma en moeder zijn, is dat ik ze niet hoef op te voeden. Zodra ze na het oppassen met mama mee naar huis gaan, heb ik weer rust. Ik kan daardoor echt van ze genieten. Anneloes: Kai is helemaal weg van zijn oma, hij wil later zelfs met haar trouwen! Haha. Jantine: Ja onze band is heel speciaal, we zijn de beste vriendjes! Ik ervaar het oma zijn als een cadeautje.

Anneloes, hoe vind je dat je moeder het doet als oma? Anneloes: Ik vind het echt heel fijn dat mijn moeder zo betrokken is bij het leven van mijn kinderen. Als we onverwachts langskomen, is dat ook nooit een probleem. Mijn moeder heeft alles in huis: tweeling kinderwagen, luiers, voeding en zelfs een campingbedje. Voor het oppassen hoef ik alleen mijn kindjes af te geven.

Jantine, hoe vindt u dat Anneloes het doet als moeder? Jantine: Anneloes is een relaxte moeder. Ik ben sowieso trots op mijn meiden, ze hebben het goed voor elkaar. Ik ben blij dat het contact met elkaar en met hun mannen goed is en dat er geen jaloezie is. Ik ben echt een heel tevreden moeder en oma. Anneloes: We zien elkaar bijna dagelijks en doordat Nové en Julia dezelfde leeftijd hebben zijn het een soort zusjes van elkaar. We zien elkaar zoveel, we zijn gewoon ‘one big happy family’. 


Lijkt het je óók leuk om je verhaal online te delen, zodat jij anderen kunt inspireren met jouw unieke verhaal? Dat kan! Stuur een mailtje naar info@bobabyonline.nl ovv: Bo Magazine. Zet je naam en telefoonnummer in de mail en we nemen z.s.m contact met je op!