Oma en gewoon Greetje!

 

Echte mensen, echte verhalen. Greetje is 61 jaar en oma van de 2 maanden oude Julia. Greetje deelt met ons haar ervaring hoe het is om oma te zijn.

 

Mijn zoon en schoondochter kozen ervoor om het geslacht van de baby als verrassing te houden. Iets wat we heel bijzonder vinden in deze tijd. Tijdens de echo dachten ze dat de verloskundige zich versproken had en gingen wij ervan uit dat het een jongetje werd. Toen het met de bevalling een meisje bleek te zijn, was dat dus echt een grote verrassing!

Had u gedacht ooit oma te worden? Mijn man en ik hadden niet het idee dat we nog opa en oma zouden worden. Mijn zoon en schoondochter waren al wat ouder en er werd niet over gesproken. Ik heb er ook niet naar gevraagd. Dat mijn schoondochter zwanger bleek, was voor ons dus heel leuk nieuws!

Wat leuk! Hoe hebben ze het aan u verteld? Wij stonden met onze caravan op een camping. Op een doordeweekse dag belde mij zoon ons op met de vraag of ze langs konden komen. Ik had een gek voorgevoel. Mijn man en ik zaten buiten en terwijl ze aan kwamen lopen, zag ik een cadeau in hun handen. 

 

Oma Greetje en baby Julia

 

"Ik had mijn hand op haar buik en voelde voor het eerst de baby. Er ging een golf van liefde door me heen"

 

Op dat moment had ik al een vermoeden. Het cadeau was een rompertje waarop stond: “jullie worden opa en oma!” Ik begon gelijk te huilen! Ik ben een emotioneel type en ik was daarom ook even in de war. Ik heb zelf namelijk nooit een opa en oma gehad, dus die wereld kende ik niet. Uiteindelijk daalde het idee in en vond ik het vooral heel leuk en spannend.

Hoe kijkt u tegen de oma rol aan? Sommige oma’s vind ik erg overdreven. Die hebben het alleen maar over hun kleinkind. Ik had er daarom een beetje een negatieve kijk door gekregen. Ik dacht: “Ik word nooit zo’n overdreven oma hoor”. Mijn zoon en schoondochter betrokken ons heel veel bij de zwangerschap. Ze belde mij elke keer als ze bij de verloskundige waren geweest. Op een gegeven moment -mijn schoondochter was zes maanden zwanger- had ik mijn hand op haar buik en voelde ik voor het eerst de baby. Er ging een golf van liefde door me heen. Ik hou nu al van dit kindje! Op dat moment dacht ik: “Oké, ik word een overdreven oma!”

En toen werd Julia geboren. Wat is Julia voor een baby? Julia is een heel vrolijke baby. Ze is gek op mensen en aandacht krijgen. Ook is ze heel observerend, ze ziet alles om haar heen.

Wat voor oma bent u? Ik ben geen oma van cadeautjes. Belangrijker vind ik aandacht en liefde te geven. Bij oma mag een heleboel, maar echt niet alles. We zien Julia eens in de 14 dagen. Dan nemen we echt de tijd voor haar. We wandelen met haar of gaan zwemmen. Tegenwoordig doen we ook video bellen. Zo grappig vind ik dat! Wat is het allerleukste aan oma zijn? Een warm gevoel van liefde stroomt door me heen. Ik heb ontzettend veel liefde voor mijn kleinkind. Ook dat mijn zoon een papa is, vind ik heel bijzonder. Het is leuk te zien hoe mijn kind met zijn kind omgaat. Hij is een heel zorgzame vader. Die kant kende ik niet zo van hem. Ik vind het ook mooi om te zien dat hij zo betrokken is bij de opvoeding van Julia. Destijds deed mijn man dat niet zo. Dat is een groot verschil.

Past u ook weleens een dagje op uw kleinkind? Nee. We zullen er altijd zijn als het moet of nodig is, maar ik wilde vanaf het begin al geen oppas oma zijn. Ik heb altijd hard gewerkt en nu ik minder dagen werk, wil ik niet vastgelegd worden om op een vaste dag op te passen. Julia is ontzettend belangrijk voor mij, maar ik heb ook een eigen leven! Ik ben een trotse oma, maar daarnaast ook gewoon Greetje! ●


Lijkt het u óók leuk om uw verhaal online te delen, zodat u anderen kunt inspireren met uw unieke verhaal? Dat kan! Stuur een mailtje naar info@bobabyonline.nl ovv: Bo Magazine. Zet uw naam en telefoonnummer in de mail en we nemen z.s.m contact met u op!